h1

The End

maj 11, 2011

Det var ett tag sen jag klickade på ”Nytt inlägg”-knappen nu. Som ni ser så har jag inte varit speciellt aktiv på sista tiden.
De första dagarna glömde jag bara bort, sen blev det ganska skönt att kunna lägga undan datorn utan känna att det var någonting mer som skulle göras, och efter ytterligare några dagar och även nu, har jag insett att ”Att blogga” inte är någonting jag vill göra längre.

Första gången jag skapade en blogg var våren 2007. Det vill säga fyra år sen. Främst för att alla hade en bilddagbok och jag kände att jag ville göra något annorlunda.
Jag kände till två stycken som hade en blogg, ingen av mina nära vänner, utan bara några bekanta. De kända bloggarna var Kenza och Stina-Lee, och Nevnarien började också bli lite stor, och fler än så fanns det nästan inte. Bloglovin´ hette Bloggkoll och det var också nytt, inget som någon kände till direkt och det var ganska stort när man hade nått två prenumeranter, tro mig.

Idag däremot, har varannan tonåring en blogg (och sånna som har passerat tonåren för ett par år sedan också), och hur många kända bloggare finns det inte? Ett hundratals? Tusentals? Jag känner säkert minst 20 stycken nära vänner som har en blogg, och kanske 50 bekanta.

Att blogga” har blivit den nya grejen. Jag har aldrig tyckt om att vara en i mängden, och speciellt inte på det här sättet.
I början när jag hade en blogg och när jag började fotografera, ville jag att folk skulle tänka ”Jaha, har du en blogg? Som Elin Kero, Hilda Bordahl och Kenza?”, dra en parallel mellan oss och tycka att jag var lika bra (ungefär). Nu tänker folk ungefär ”Haha, skojar du eller? Har du också en blogg?”, och drar paralleler mellan mig och bloggare på blogg.se som inte ens har ändrat sin design, utan har standarddesignen med en 5 pixlars blå rand högst upp på.
Förlåt om någon tar illa upp, men det är verkligen inte så jag vill relateras till.

Jag älskar att designa, koda ni vet, sitta och pilla och matcha färger, mäta avstånd och få det just precis så man vill ha det. Jag älskar att redigera, se en orörd, lite grå och ful, bild från början bli till en kontrastrik, färgglad, snygg, en färdig, bild. Jag älskar också att fotografera, känna hur det kliar i fingrarna så fort man ser någonting som skulle kunna göra sig bra på bild, se det genom kameralinsen och sen se det klart, att det är jag som har tagit den här bilden. Känna sig stolt över hur mycket jag har utvecklats.

Men jag känner inte att jag utvecklas längre, inte kommer någon vart. För att synas i den här bloggsörjan, som det numera har blivit, måste man vara stor. Jag har varken orken, tiden eller den styrkan att bli stor i bloggvärlden. Det krävs ju en hel del, menar jag.

Jag hatar att folk relaterar till saker när de inte ens har sett vad det är. Jag hatar att alla stora bloggare rekommenderar deras läsare att bli lika stora genom att ”vara aktiva i andras bloggar”. De rekommenderar inte att man bara ska skriva ”Hej, hur mår du idag?” utan nej, dom ska skriva något seriöst, så som ”vilka fina bilder!”. Det kommer göra dem stora.
Hur sjukt, och framför allt – hur själviskt – är inte det? Hur ska man som bloggare kunna veta om man får en kommentar för att de ärligt tycker att bilderna är fina, eller om man bara är en i mängden av de bloggarna den har gått igenom och kommenterat för att få fler läsare? Nej, då tror jag hellre att jag tar emot några ”Hej vad gör du”-kommentarer som man vet varför man har fått.

Jag är bara så hima trött på allt det här – ”Bloggvärlden”. Fan vad långt det här blev, och fan vad skönt att få det sagt.

Tack till er som har lämnat fina kommentarer för att ni tyckte som ni skrev, och tack till er som följt mig under det här året på WordPress, eller de andra åren också, för er som varit med längre. Ni är inte sådär jättemånga men det betyder väldigt mycket ändå. ♥

Annonser

12 kommentarer

 1. Vad tråkigt, men jag förstår. Har tänkt samma tankar många, många och åter många gånger. Önskar dig allt det bästa! Kram


 2. Så trist… gillade dig – och jag har inte ens följt dig så aktivt. (Kanske därför 😉 ).

  Fast jag förstår, alla har ju en blogg. Till och med jag. De flesta är likadana. Till och med min. Och värst av allt, jag följer 148 stycken. Vissa lusläser jag, vissa enbart för bildernas skull – inspiration. Vissa är företag om vad som händer där, nyheter med mera. Vissa är personliga bloggar om webbutveckling, och vissa handlar om astronomi.

  Jag kan ju tycka att det helt och hållet beror på vad man gör med det. Om man vill hålla sig uppdaterad så är en blogg – enligt mig – det bästa sättet att göra det på. Facebook och twitter… Jag köper inte riktigt det. Men visst, det är numera ytterst mainstream med blogg, vilket är synd. Lite för många har bloggar… Men det borde ju inte spela någon roll då ens blogg inte blir sämre för det.

  Trist att höra, men du har varit uthållig med tanke på hur länge du hållit på 🙂
  Med andra ord kan man inte följa dina bilder längre? Det är synd, mycket synd. Fast allt har sin gång och inget är för evigt. Jag önskar dig i alla fall lycka till, med vad nu det innebär 😉


 3. emmapemma :*


 4. Så sant! Kommer ändå sakna din blogg! Kram!


 5. Väldigt bra skrivet tycker jag!


 6. Va?! Nej! Jag kommer sakna att sitta och titta på dina bilder!:(


  • Jag kanske inte kommer orka hålla mig borta, haha 😉 Så ni kanske ser mer av mig ändå! När det gäller bilderna har jag ju både en hemsida och ett flickr-account! 🙂


 7. sv:wihoooo


 8. sv: var på begravning, ingen nära så det är lugnt. jaaaa. jag är sämst haha. men får minsann ta mig en tripp till dig i sommar!!!


 9. haha, googlade på min systers namn ”hilda bordahl” och kom in här på din blogg. Om du menar den Hilda Bordahl som har en fotoblogg på hildabordahl.blogg.se så tycker hon och jag att det är väldigt roligt att du sätter henne i samma klass som Kenza! hahahahha, as flummigt 🙂


  • Det jag menade var att Kenza har en väldigt stor blogg och att folk skulle relatera till det, eller att jag hade en fotoblogg, som Hilda, inte att Kenza och Hilda var lika (haha). 😉Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: